ΙΣΤΟΡΙΚΟ

A Classic American Steakhouse
SINCE 1946

Από το χθες, στο σήμερα…

Στέκοντας αγέρωχο στον χρόνο, μετρώντας έναν αιώνα ζωής, το κτήριο του «Ακταίον» κρατά καλά φυλαγμένη την ιστορική αναδρομή του νησιού. Μια γέφυρα του χθες και του σήμερα, κληροδοτώντας στη νέα γενιά τις αναμνήσεις των προηγούμενων. Ένας ιστορικός τόπος γεμάτος δυνατές στιγμές για παλιούς και νέους.

New York Times

Best Steak House Wine Lists
New York, NY

Business Insider

Best Steakhouses in America
Year 2021

Open Table

100 Best Steakhouses in America,
Las Vegas, NV

Trip Advisor

2020 Travelers' Choice
Best of the Best

Μια ματιά στο χθες…

Κτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα επί οθωμανικής αυτοκρατορίας και λειτούργησε ως λέσχη Οθωμανών αξιωματικών, μέχρι που το 1912 το νησί κατελήφθη από Ιταλούς και έτσι το κτήριο άλλαξε χέρια. Ηχηρές προσωπικότητες της ιταλοκρατίας, όπως ο Mario Lago και ο De Vecchi έχουν συνδεθεί με το κτήριο, που πέρα από λέσχη Ιταλών πλέον αξιωματικών αποτελούσε κέντρο καλλιτεχνικών εκθέσεων και εκδηλώσεων.

Το 1943 το νησί καταλαμβάνεται από Γερμανούς κι έτσι το κτήριο εκτελεί για δύο χρόνια χρέη τελωνείου, ενώ αργότερα γίνεται λέσχη των συμμαχικών δυνάμεων. Με την αποχώρηση και των Άγγλων συμμάχων από τη Ρόδο, ο πλούσιος διάκοσμος του χώρου λεηλατείται και αποσπώνται έργα και αντικείμενα υψηλής καλλιτεχνικής αξίας.

H συνεχής εναλλαγή κατακτήσεων του νησιού είχε άμεσες συνέπειες όχι μόνο στην ιδιοκτησία του κτηρίου, αλλά και στη διαμόρφωση του χώρου του.

Το κτήριο δέχθηκε 4 δραστικές αλλοιώσεις ανά τα έτη από την πρωταρχική του μορφή, οι περισσότερες ιταλικού χαρακτήρα, διατηρώντας στοιχεία ανατολικής και ρωμαϊκής αρχιτεκτονικής.

Σήμερα, τα οξύκορφα σταυροθόλια, οι στοές, η απουσία εξωτερικού διάκοσμου, η αυστηρότητα των γραμμών και η γοτθική βαριά όψη συγκροτούν ένα κτήριο ιταλικού χαρακτήρα.

«Ακταίον»

Το 1946 το άλλοτε απρόσιτο για τους Ροδίτες κτήριο, ονομάζεται «Ακταίον», δηλαδή το μέρος της ξηράς που βρίσκεται δίπλα στη θάλασσα, ή αλλιώς παραθαλάσσιο, και αποκτά την αίγλη και τη θέση που κατέχει και σήμερα στην τοπική ροδιακή κοινωνία. Τη μέρα αυτή παρατίθεται μεγάλη γιορτή στον χώρο του «Ακταίον» με ελληνική πια σφραγίδα.

Την αυλή του «Ακταίον» μέχρι σήμερα κοσμεί ένα επιβλητικό δέντρο (Ficus Benjamin), σύμβολο της ελπίδας και της αλλαγής που σηματοδοτεί την έναρξη μιας άλλης ζωής για τη Ρόδο, ελεύθερης και ανεξάρτητης. Το δέντρο αυτό φυτεύτηκε στις 31 Μαρτίου 1947, ημέρα της απελευθέρωσής μας και από τότε το κτήριο γίνεται μάρτυρας μόνο καλών γεγονότων και σημείο αναφοράς για όσες εκδηλώσεις και εορτές προγραμματίζονται στο κέντρο.

Award-winning Wines

Premium wines of impeccable quality

All of our prime steaks and chops are dry-aged on-site and served by dedicated and knowledgeable staff with years of steakhouse experience. The setting is primed to impress: whether for a romantic dinner, a power lunch, a client dinner or a family celebration.

Close
Close